Gebruik van camera's in de landbouw - Hoe zien en (goed) gezien worden ?

Comfort en veiligheid

 

We weten allemaal dat zich verplaatsen op de openbare weg met landbouwmachines geen makkelijke opgave is en vooral meer en meer stresserend geworden is. Welke chauffeur is al niet eens ontsnapt aan een ongeval door de weg op te gaan zonder voldoende zichtbaarheid, zonder enig zicht op het aankomend verkeer komende van links of van rechts ?

De huidige wetgeving laat geen enkele overschrijding toe vooraan de tractor. Onnodig te zeggen dat deze wet hopeloos achterhaald is want bijna elke tractor heeft minstens een tegengewicht of zelfs een gedragen machine vooraan.

De enige veilige en betrouwbare oplossing om de zichtbaarheid aan de uiteinden links en rechts van het vooruitstekend aanhangsel van de tractorcombinatie te verhogen, is beroep doen op een systeem van dubbele camera's gekoppeld aan een scherm in de cabine. Maar voor hen die niet op de hoogte zijn van dergelijk systeem is het niet makkelijk om te weten wat nuttig kan zijn voor landbouwgebruik!

Schokken, trillingen, stof en vocht zijn de vier vijanden van een camera bij landbouwgebruik.

Criteria voor de keuze van een camera:

 

• Schokbestendig: minimum 5 g, ideaal 10 g. De meeste modellen voor landbouwgebruik hebben een aluminium behuizing.

• Perfecte afdichting: index IP 68 = niveau van bescherming tegen reiniging met water (niet met de hogedrukreiniger in de buurt komen !)

• Werkingstemperatuur: tot - 20°c, of zelfs minder.

• Voor zicht dichtbij (bv. de achterkant van een machine) ben je best met een lens met een hoek van 120°. Dit betekent een zichtbaarheid van 3 m breed op 2 m van de camera.

• Voor zicht veraf (bv. om een aankomend voertuig te zien op een kruispunt) heb je een lens nodig met een kleine hoek. Hoe kleiner de lenshoek, hoe duurder de camera. Camera's met een lenshoek van 70° zijn prima en betaalbaar.

• Helderheid: LED-technologie zorgt voor zichtbaarheid in totale duisternis.

• Een zonneklep + positionering in een hoek 45° voorkomt weerkaatsing van de zon.

Criteria voor de keuze van een scherm:

 

• Kleurenscherm van 7 tot 9 inches breed met een hoge resolutie. (9 inch = 22,5 cm diagonaal gemeten); vrij groot voor de cabine in een tractor.

• 4 camera-ingangen met een deelbaar scherm (1, 2 of 4 camera's tegelijk zichtbaar).

• Helderheid: in een glazen cabine moet het scherm een redelijke helderheid hebben (van 400 tot 500 cd/m²). Zonder deze helderheid is het beeld niet zichtbaar wanneer de zon op het scherm zit.

Tip: plaats het scherm altijd op hoogte en kantel het naar beneden zodat de zon er minder op schijnt en voorzie een zonnekap.

• Automatische prioritaire verschijning voor elke camera. Dit betekent dat elke camera prioritair kan weergegeven worden bij het inschakelen van een bepaalde functie (bv. achteruitrijden, ledigen van bunker,…).traktor met camera
camera
beeldscherm