« WERELDPREMIÈRE » bij STRUBE:

een zelfrijdende scanner


Strube en Deepfield Robotics, een dochteronderneming van de firma Bosch, ontwikkelden de eerste zelfrijdende scanner ter wereld die de opkomst en de kwaliteit van de jonge suikerbietplanten evalueert.

Deze nieuwe uitvinding, de Robot Deepfield 4D-scan, wordt geleid door GPS-RTK. Deze robot rijdt continu doorheen de proefvelden en voert aan een hoog tempo waarnemingen uit (tot 12 000 planten per uur).

«Fenotypering» bestaat uit het meten van de landbouwkundige planteigenschappen onder verschillende scenario's van klimaat en techniek. In dit geval gaat het over 3-dimensionele metingen (3D) van de plantjes tijdens de opkomst.

Deze robot kan meerdere malen waarnemingen uitvoeren tijdens de volledige opkomstperiode en kan zo een vierde dimensie (tijd) toevoegen aan het geheel. Men spreekt dus van «4D-fenotypering».

scanner strube

De robot identificeert al zeer vroeg de aanwezigheid van een plantje dat opkomt (vanaf de grootte van een speldenknop), en kan zeer snel het verschil zien tussen een suikerbietplant en een onkruid of een steentje.

scanner strube

De Robot Deepfield 4D-scan meet tijdens de opkomst aan een hoog tempo de kwaliteit van de plantjes in de proefvelden. Deze waarnemingen worden gebruikt bij de productie en de zaadbereiding en garanderen zo de kwaliteit/prestaties van de commerciële zaadloten, zelfs in moeilijke opkomstcondities.

Voor het eerst worden parameters automatisch gemeten die een directe invloed hebben op de uiteindelijke prestaties van de plant:

de opkomstsnelheid,

de eindopkomst,

de snelheid van ontwikkeling,

de individuele kwaliteit van de planten,

de homogeniteit,

maar ook de kracht van de planten om in moeilijke omstandigheden op te komen.

De robot kan de ontwikkeling van de suikerbieten volgen tot het 6 tot 8-bladstadium. Aan een ritme van 740 m per uur worden waarnemingen (metingen) gedaan, hetgeen overeenkomt met 80 proefvelden. In vergelijking: 1 persoon kan per uur de opkomst tellen van zo'n 30 proefveldjes, maar dan wel zonder de meting van de oppervlakte van de bladeren en zonder al deze waarnemingen van 12 000 planten te bewaren.

antje wolff strube

Dr. Antje Wolff, verantwoordelijke onderzoek en zaadkwaliteit bij Strube:

"Onze rol als zaadveredelaar/zaadleverancier is onze klanten te voorzien van zaad die alles meeheeft om vanaf de start een zo hoog mogelijke rendement te behalen, en dit jaar na jaar, welke ook de omstandigheden te velde zijn."

"Onze 4D-scanner is de link die ontbrak in de keten van het kwaliteitsonderzoek en de uiteindelijke prestaties. Binnenkort zullen we met nog andere nieuwigheden naar buiten komen die minstens zo revolutionair zijn !"

 

 

logo strube