Franse suikerbietplanter van het jaar 2019

Groenbemesters maken deel uit van de vooruitgang

Elk jaar, en dit al voor de 6de keer, wordt in Frankrijk de beste bietenteler van het jaar gekozen.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Deleplanque (meerderheidsaandeelhouder Strube) in samenwerking met het Franse weekblad « Le Betteravier Français ».

De wedstrijd bracht vele deelnemers samen met de hele suikerbietensector. Het thema dit jaar was het belang en de rol van de tussenteelt in de bietenteelt. Groenbemesters voeden vandaag de dag niet alleen het sociale klimaat (minder bemesting, erosiebestrijding, verbetering van het bodemleven, de biodiversiteit, enz.). De teelt ervan vraagt meer en meer een gepaste technische aanpak.

Tien finalisten werden geselecteerd door een jury van landbouwkundigen. Als algemene tendens kan men stellen dat iedere finalist het meeste uit de tussenteelt probeert te halen en deze beheert als een teelt op zichzelf, met eigenschappen die specifiek zijn voor elk bedrijf.

strube

Vorige vrijdag 17 mei namen deze tien finalisten deel aan de prijsuitreiking in het St James Hotel, in de prestigieuze wijk Tuileries in Parijs.

Nieuwe dynamiek bij Strube

Eric Verjux, voorzitter van de groep Deleplanque, had het in zijn presentatie over de recente evolutie van het bedrijf, de vooruitzichten voor de toekomst en de nieuwe dynamiek bij Strube. Laurent Boisroux, directeur van de business unit suikerbieten bij Strube, toonde het huidige rassenassortiment en de nieuwe rassen voor de zeer nabije toekomst alsook de richting van het onderzoek. Deleplanque startte ook met het produceren van biologische bietenzaden om tegemoet te komen aan de behoeften van de sector.

strube strube

Laurent Boisroux en Eric Verjux

 

De bietenteelt optimaliseren dankzij groenbemesters

Drie rondetafelgesprekken werden vervolgens georganiseerd en geleid door François-Xavier Duquenne, hoofdredacteur van het Franse weekblad Le Betteravier. Drie hoofdthema's kwamen aan bod:

strube

Ronde tafelgesprek met François-Xavier Duquenne

Alles is een kwestie van compromissen maken en er zijn geen kant-en-klare recepten geschikt voor elk bedrijf. De uitwisseling van ervaringen met andere telers blijft de beste manier om op uw eigen bedrijf te evolueren naar de beste oplossing voor een optimale tussenteelt en bijgevolg ook bietenteelt.

pdf: de voorstelling van de 10 finalisten (in het Frans)

De Franse bietplanter van het jaar 2019 is een specialist in natuurbehoud

Vincent Laudinat, directeur van ITB en Frédérique Carton, directeur van het Franse weekblad Le Betteravier, maakten de winnaars bekend:
De juryprijs ging naar Jean-Guillaume Cappelle uit Froidmont-Cohartille (suikerfabriek Origny) en hij won een weekend voor twee in Relais & Châteaux.

De prijs van het publiek ging naar de finalist met de meeste stemmen via sociale media: Eddy Bollaert Charmoy (suikerfabriek Arcis-sur-Aube en Connantre), specialist in natuurbehoud. Hij is ook de Franse bietplanter 2019 en wint een weekverblijf op een mediterraan eiland.

strube le betteravier

links: Eddy Bollaert, rechts: Jean-Guillaume Capelle

meer info (Franstalig): site Deleplanque France