Toekomstige thema's

 

Strube kijkt als veredelaar steeds naar de toekomst omdat de ontwikkeling van een nieuw ras doorgaans meer dan 10 jaar duurt. Vandaag proberen ze te bepalen welke kenmerken de rassen morgen moeten hebben en welke toekomstige eisen men van de plantaardige productie verwacht.

Op dit moment zijn we met meer dan 7 miljard mensen op aarde. In 2050 zal de wereldbevolking tot 9 miljard aangroeien. In de toekomst verwacht men steeds meer extreme weersomstandigheden met een verhoging van de temperatuur als gevolg van de uitstoot van koolstofdioxide. Watervoorraden en grondstoffen dalen zienderogen. Planten moeten in de toekomst meer deze extremen en tekorten aankunnen. De 'klimatologische warming up' zal de groeiomstandigheden veranderen in de huidige productiegebieden. De ziekte- en onkruiddruk zal verhogen. Meer risico's op plagen.

Met speciaal geselecteerde rassen die bestand zijn tegen droogte, kan men effici├źnt en ecologisch suikerbieten produceren buiten de traditionele gematigde klimaatzones dit in tegenstelling tot suikerriet die een grote waterbehoefte heeft.

Winterbieten verhogen op de korte termijn sterk de prestaties, en maken het de suikerproducenten in Europa mogelijk hun bedrijfsinkomen te verhogen.

Droogte resistente suikerbietrassen, rassen die minder meststoffen nodig hebben (dus betere instandhouding van de grondstoffen) en stress tolerante rassen, zijn projecten die Strube al volop heeft geïntegreerd in zijn onderzoek.

 

 

 

 

 

 
gekiemd zaad

zaaien vermeerderingsvelden
winterbieten